#samenvoorzorg

Samen met onze zorgpartners werken wij om de zorg in het Noorden te verbeteren en betaalbaar te houden. Hoe dat dagelijks in z'n werk gaat? Lees het in onderstaande verhalen.


Huisartsenpraktijk Maters: op Ameland wat kan, op de wal wat moet

Ameland is één van de vijf bewoonde Waddeneilanden van Nederland. Het eiland telt ruim 3800 inwoners en ontvangt jaarlijks meer dan 500.000 toeristen. In 1990 begint huisarts Rik Maters met zijn praktijk aan huis in Nes op Ameland. Met een vast team levert hij het hele jaar door zorg aan de inwoners van Ameland en de vele toeristen. Al sinds het begin werkt de praktijk samen met Certe of haar rechtsvoorgangers. En met drie medewerkers van Certe die op het eiland wonen heeft het ‘ons kent ons’ toch z’n voordelen.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en verhalen!

Wil je geen verhaal missen en altijd up-to-date zijn wat betreft de laatste ontwikkelingen, volg ons dan op sociale media.


CerUM: verbeterde samenwerking verkort patiëntreis Acute Leukemie

Het UMCG en Certe werken al geruime tijd samen op het gebied van bijzondere hematologie. Dankzij die samenwerking hebben zij de patiëntreis van patiënten met acute leukemie weten te verkorten, waardoor patiënten sneller én op de juiste plek behandeld worden. De klinisch chemici van Certe en het UMCG zijn vaak met elkaar in gesprek over patiënten. Namens hen gingen Albert Wolthuis (Certe) en Andre Mulder (UMCG) niet in gesprek óver, maar mét de patiënt, Inge Klinkert. Zij kreeg in 2014 te maken met een vorm van acute leukemie. Een bijzondere ontmoeting tussen patiënt en de mensen achter de schermen.

Medisch Centrum Messchenstaete: samen met Certe innoveren in zorg

In het moderne appartementencomplex Messchenstaete in Assen bevindt zich sinds 2017 een net zo moderne huisartsenpraktijk: Medisch Centrum Messchenstaete. Certe werkt al enkele jaren intensief samen met deze vooruitstrevende praktijk. Naomi Stoelwinder is naast praktijkmanager ook praktijkondersteuner somatiek van de huisartsenpraktijk en ze vertelt enthousiast over de vele samenwerkingen met Certe.


Certe zet zich al jaren in voor de gezondheid van zeehonden

Sinds 2012 bestaat er een unieke samenwerking tussen het Zeehondencentrum Pieterburen en Certe. In dat jaar werden voor het eerst kweken van het Zeehondencentrum (toen nog de Zeehondencrèche) geanalyseerd. In dat jaar werd een klein lab opgericht in Pieterburen, deels met apparatuur die Certe overhad na een verbouwing. Certe gaf trainingen aan medewerkers van het Zeehondencentrum, hielp met de analyse van kweken en controleerde jaarlijks de situatie in het kweeklab, onder andere op steriliteit. Inmiddels is de samenwerking veranderd. Jan van Zeijl, arts-microbioloog bij Certe, en Ana Rubio-García, dierenarts bij het Zeehondencentrum, vertellen erover.

Van Mesdagkliniek: bloedprikken op muziek

De Van Mesdagkliniek bestaat sinds 1884 en was oorspronkelijk een strafgevangenis. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de functie langzaam en vanaf begin jaren zestig werd het een tbs-kliniek. De kliniek kreeg een nieuwe naam en werd vernoemd naar arts Synco van Mesdag, de eerste medisch directeur van de voormalige gevangenis. De kliniek telt momenteel circa 260 mannen die tbs (ter beschikkingstelling aan de Staat) opgelegd hebben gekregen. Certe werkt al tientallen jaren samen met de Van Mesdagkliniek. Doktersassistente Monique Coolman en coördinator Medische Dienst Anne-Marije Hoogendijk vertellen over hun samenwerking met Certe.



 


QPS en Certe werken samen aan de medicijnen van de toekomst

QPS in Groningen – onderdeel van een internationaal concern – houdt zich bezig met het testen van (mogelijk) nieuwe geneesmiddelen. De deelnemers aan deze onderzoeken worden in het hele land geworven. Tijdens hun deelname wordt regelmatig getest hoe ze reageren op het geneesmiddel. En daar komt Certe om de hoek kijken. Bloed- en urinemonsters worden in het laboratorium van Certe geanalyseerd en de bevindingen worden teruggekoppeld aan de artsen van QPS. Een gesprek met drie medewerkers van QPS over deze unieke samenwerking.

Ommelander Ziekenhuis Groningen blij met BRMO-verkenner van Certe

Het ontstaan en de verspreiding van bijzonder resistente micro-organismen (BRMO’s) is wereldwijd een groeiend probleem. Binnen Certe hebben de afdelingen Medische Epidemiologie en ICT samen een webapplicatie ontwikkeld – de BRMO-verkenner – om ziekenhuizen in Noord-Nederland te helpen met het vinden van deze resistente bacteriën, waarvan de MRSA of ‘ziekenhuisbacterie’ wel de bekendste is. Zo kunnen zorgorganisaties isolatiemaatregelen nemen om de verspreiding van dergelijke bacteriën tegen te gaan. Ook het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda maakt gebruik van deze dienst. Deskundige Infectiepreventie (DI) a.i. Aleida Kuipers-Heijs en DI i.o. Sanne Huberts van het Ommelander Ziekenhuis vertellen over hun ervaringen met deze dienstverlening en de samenwerking met Certe.


 



Sander Jonges: 'Als er iets moet gebeuren, regelt Certe het gewoon'

Sander Jonges is 24 jaar huisarts in Winschoten, waar hij deel uitmaakt van Huisartsengroepspraktijk Hommesplein. Daarnaast is hij lid van de Huisartsenadviesraad van Certe. Met zijn praktijk werkte hij mee aan een pilot om de laatste stap van het papierloos aanvragen voor de eerste lijn verder te perfectioneren. Met succes: ‘Ik vind het mooi om te zien dat als je roept dat er iets beter zou kunnen, Certe dat gewoon regelt.’

Een Trombosebeen hoog in de bergen van de Himalaya

Nog vaak denkt Wim Buding (76 jaar) terug aan de passie die hij zo lang deelde met zijn vrouw Willy. Samen maakten ze spectaculair mooie bergwandelingen, het liefst op een hoogte van boven de drieduizend meter. Tot die ene keer, in 2005, toen hij uit het niets een trombosebeen kreeg. Hij kreeg antistolling en moest daarna geregeld naar de trombose dienst in Heerenveen om zich te laten prikken. ‘Ik had er letterlijk een bloedhekel aan, want ik was mijn vrijheid kwijt.’


 


 


Zorginstelling Oosterlengte samen met Certe steeds digitaler

Met bijna 2.000 medewerkers (1.600 fte) is het de grootse werkgever van
Oost-Groningen: zorginstelling Oosterlengte. De vele medewerkers verlenen
zorg aan voornamelijk ouderen in tien verpleegcentra in de gemeenten
Oldambt, Westerwolde en Pekela, in het moderne expertisecentrum Old Wolde
in Winschoten én bij mensen thuis. Voor diagnostiek werkt Oosterlengte
samen met Certe, en dan het liefst digitaal. Oosterlengte loopt hierin voorop,
vertellen hoofd Medisch Team en specialist Ouderengeneeskunde Paul
Berghuis en doktersassistenten Gina ten Hove en Larissa de Wolff. Certe maakt
het mede mogelijk.

Certe voor een duurzame bloedvoorziening in de ziekenhuizen

Certe organiseert voor 5 ziekenhuizen in Noord-Nederland de bloedvoorziening. Dat betekent dat we een voorraad bloedproducten aanhouden, bloedgroepenonderzoek verrichten en compatibele (passende) bloedproducten uitgeven die in ziekenhuizen worden toegediend. Die bloedproducten worden onder andere gegeven aan patiënten met een ernstige bloedarmoede, patiënten die chemotherapie ontvangen of patiënten die een (ernstige) bloeding hebben. Bloedtransfusies zijn dan ook vaak levensreddend.


 


 

 


‘Zorg van goede kwaliteit is uiteindelijk ook de goedkoopste zorg.’

‘Zorg van goede kwaliteit is uiteindelijk ook de goedkoopste zorg.’ Dat is de overtuiging van Rob IJsselhof, bestuurslid van Zorggroep Catena en huisarts in Bolsward. Om in de ketenzorg kwalitatief goede zorg te kunnen bieden aan de patiënt, werkt Catena al sinds 2006 samen met Certe. ‘Door goede zorg te bieden, bespaar je op de lange duur. Dat vraagt wel om langetermijndenken. Bij de huisarts en Certe is dat in elk geval aanwezig’, zegt Rob . De samenwerking is dan ook niet meer weg te denken.

RAI-NN: regionale samenwerking op het gebied van infectiepreventie


In het voorjaar van 2021, middenin de coronapandemie, werd de RAI-NN opgericht: de Regionale Adviescommissie Infectieziekten voor Noord-Nederland. Het is een samenwerkingsverband van diverse instellingen uit de regio met deskundigheid op het gebied van infectiepreventie. Logisch dat ook Certe een grote rol speelde bij de oprichting. De RAI adviseert partijen in de zorgketen over preventiemaatregelen omtrent COVID-19 en over een goede afstemming van deze maatregelen binnen de zorgketen. Zo ontstaat er een eenduidig, helder en effectief beleid. Twee deskundigen die betrokken zijn bij de RAI vertellen over de noodzaak van het initiatief, de resultaten van de inspanningen en de rol van de adviescommissie in de toekomst.


 


 


Regionaal digitaal antibioticaboek: uniforme richtlijnen voor Groningen en Drenthe

Antibiotica zijn belangrijk voor de behandeling van bacteriële infecties; in sommige gevallen zelfs levensreddend. Maar welke antibiotica voorgeschreven moeten worden voor welke infecties, en in welke dosering, is soms lastig te bepalen maar wel belangrijk voor artsen om te weten. Niet alleen voor een effectieve bestrijding van infecties, maar ook omdat resistentie op de loer ligt. Goede richtlijnen voor het toedienen van antibiotica zijn dan ook van groot belang. In november 2021 kwam het digitale antibioticaboek voor de provincies Groningen en Drenthe uit. Het resultaat van een unieke regionale samenwerking, waarover Erwin Verkade, arts-microbioloog bij Certe, en Wai-Ping Manubulu, ziekenhuisapotheker in het Martini Ziekenhuis Groningen, hun verhaal doen.

Medische drones: toekomstmuziek of reëel scenario?

 

Wie afgelopen zomer tussen Meppel en Zwolle goed oplette, kon soms een flink uit de kluiten gewassen drone zien overvliegen. Deze drones worden ontwikkeld voor de Medical Drone Service door de ANWB en PostNL en zijn bedoeld om bloed, medicijnen en diagnostische materialen veilig en snel te kunnen vervoeren. Certe is als een van de zorgpartners betrokken bij dit initiatief. Medische toekomstmuziek of een reëel scenario?


 


 


Uitbreiding van de samenwerking met Huisartsenzorg Drenthe

Certe werkt op meerdere terreinen samen met de Huisartsenzorg Drenthe (HZD). Sinds dit jaar wordt Certe ingeschakeld voor spirometrietesten die helpen bij het diagnosticeren en behandelen van COPD of astma. Hoe verloopt deze samenwerking en wat kunnen Certe en HZD in de toekomst nog voor elkaar betekenen? Een gesprek met Ingeborg Weuring, manager Zorg bij HZD.

Optimale dosering van medicijnen met behulp van farmacogenetica

Niet iedereen reageert hetzelfde op een bepaalde dosering van een medicijn. Geen individu is gelijk en elk mens heeft een unieke genensamenstelling. In de farmacogenetica wordt via DNA-analyse gekeken naar bepaalde genen en enzymen die de verwerking en omzetting van medicijnen door iemands lichaam beïnvloeden. Klinisch chemicus van Certe Jelmer van Zanden en apotheker Willem Groenendijk (Service Apotheek Oosterbroek in Zuidbroek) vertellen over dit aspect van ‘personalized medicine’ – medicijngebruik op maat.


 


 


'Geen verschil gemerkt tussen Certe en Lifelines'

Eind 2019 zijn we ermee begonnen: de derde onderzoeksronde van het grote, langlopende bevolkingsonderzoek Lifelines. Voorheen deed Lifelines het helemaal zelf, maar nu voert Certe de onderzoeken uit. Het betekent dat we in vier jaar tijd ruim 165.000 deelnemers in heel Noord-Nederland twee keer gaan zien. Deelnemer Jeannette Wijbenga is één van hen. Begin 2020, vlak voordat corona ook Noord-Nederland bereikte, bezocht ze voor de Lifelines-onderzoeken onze locatie Damsterdiep.

'Je weet dat je goed geholpen wordt'

Welmoed Slager is doktersassistente bij huisartsenpraktijk Iemhoff en Landmeter in Stiens, een groot dorp ten noorden van Leeuwarden. Deze praktijk neemt diagnostiek af van Izore en Huisartsenlaboratorium Friesland (HAL). Welmoed is een leergierige en gedreven doktersassistente, schrijft ze in haar LinkedIn-profiel. ‘Ik vind het een uitdaging om voor mensen een oplossing te zoeken die hen daadwerkelijk verder helpt. Ik ben klantvriendelijk en vind het belangrijk dat patiënten met een goed gevoel naar huis gaan, dat ze het idee hebben dat ze zijn geholpen’, staat er. Hoe kijkt Welmoed aan tegen de dienstverlening van Izore en HAL? De lat lijkt in ieder geval hoog te liggen.


 


 


Unieke samenwerking ZINN en Certe voor Coronatestunit

ZINN (Zorgorganisatie in Noord-Nederland) is een ouderenzorgorganisatie voor (thuis)zorg en wonen in de provincie Groningen. Op 17 augustus jl. opende zij als een van de eerste organisaties in Noord-Nederland een eigen coronatestunit voor medewerkers. De testunit is door een projectteam van ZINN in samenwerking met Certe opgezet. Jolande Kooi en Ingrid de Jong van ZINN zijn vanaf het begin bij het project betrokken geweest en vertellen hun verhaal.

GGD Drenthe en Certe, samen de schouders onder het testen op Corona

Sinds het coronavirus rondwaart in Nederland, is niks meer hetzelfde bij GGD Drenthe. Net als in de ziekenhuizen, is ook bij hen een hoop reguliere zorgverlening in de eerste maanden afgeschaald en is bijna alles gericht op het bedwingen van de pandemie. In dat werk wordt de GGD Drenthe onder andere bijgestaan door Certe. Inmiddels zijn bijna alle reguliere werkzaamheden die de GGD Drenthe uitvoert weer opgepakt met de RIVM-richtlijnen als uitgangspunt.


 


 


'Door dit unieke vijfjarencontract krijgt onze relatie een andere dynamiek'

Christel Robben, inkoper diagnostiek van zorgverzekeraar Menzis.

‘Samen met Certe werken we hard aan ons wensenlijstje’

Uit onze klantgroep ‘aanvrager’ zijn Nicole Looman en Arjon Glazenborg van Lentis aan het woord.