ECG (inspanning)

Uw zorgverlener (huisarts of specialist) verwijst u naar Certe voor een ECG (hartfilmpje) bij activiteit. Het wordt ook wel inspannings-ECG of ergometrie genoemd. 

Een inspannings-ECG is een hartfilmpje dat gemaakt wordt tijdens een inspanningstest op een fiets. Met een inspannings-ECG krijgen we inzicht in de werking van uw hart wanneer u zich inspant.

U wordt tijdens de ECG gevraagd u zolang mogelijk in te spannen. Zo krijgen wij een betrouwbare uitslag. Deze uitslag helpt uw zorgverlener een verklaring te vinden voor uw klachten.

Locaties en openingstijden
Voor dit onderzoek is een afspraak nodig 088 – 23 70 120

Locatie plus wachttijden

Het tijdstip bepalen we samen met u tijdens het maken van de afspraak. Het onderzoek vindt plaats bij Certe locatie Damsterdiep in Groningen.

Wachttijd

Hoofdlocatie Groningen 8-10 dagen

Afspraak maken

U kunt een afspraak maken via 088 – 23 70 120. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 15.00 uur. 


U kunt zich tot 24 uur van tevoren afmelden voor het onderzoek. Als u zonder afmelding niet op uw afspraak verschijnt, moet u een bedrag betalen. Dit is het wegblijftarief. Het wegblijftarief moet u zelf betalen. U kunt het niet bij uw zorgverzekeraar declareren.

Het onderzoek

  1. Onze functielaborant legt u voor het onderzoek uit wat er gaat gebeuren en vraagt u naar uw legitimatie. Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 30 minuten.

  2. De functielaborant maakt eerst een ‘ECG in rust’. Aan de hand hiervan wordt door een arts bepaald of er geen bezwaren zijn voor lichamelijke inspanning.

  3. ​U neemt met ontbloot bovenlichaam plaats op de hometrainer. De functielaborant plaatst elektroden op uw bovenlichaam. Ook krijgt u een bloeddrukmanchet om uw arm.

  4. Vervolgens begint u met fietsen. Tijdens het onderzoek wordt de weerstand van de hometrainer langzaam opgevoerd, totdat u uw maximum hebt bereikt.

  5. Tijdens het fietsen wordt:

    • de elektrische activiteit van uw hart geregistreerd;
    • uw hartritme continu bewaakt;
    • uw bloeddruk op verschillende momenten gemeten.
  6. Het is mogelijk om jezelf op te frissen na het onderzoek. Neem hiervoor zelf een handdoek mee.

Meenemen

  • Neem het aanvraagformulier van uw huisarts mee naar de afspraak.
  • Neem een geldige identificatie mee.
  • Neem een recente medicatielijst mee.
  • U kunt zichzelf opfrissen na het onderzoek, neem zelf een handdoek mee.

Voorbereiden

  1. Eet voor het onderzoek geen zware maaltijd.

  2. Gebruik geen bodylotion, zonnebrandcrème of andere olieachtige producten. De elektrodes maken dan niet goed contact met uw huid.

  3. Draag kleding wat niet knelt en waarin u gemakkelijk kunt fietsen, bijvoorbeeld een (korte) sportbroek en sportschoenen.

  4. U kunt uw medicijnen innemen volgens voorschrift van uw zorgverlener.

Uitslag

Een door Certe gecontracteerde cardioloog beoordeelt het onderzoek. U kunt de uitslag na 2 werkdagen opvragen bij uw zorgverlener. De zorgverlener bepaalt de vervolgstappen.

Kosten

Het verschilt per onderzoek of uw zorgverzekeraar de kosten aan u vergoedt, of dat u de kosten zelf moet betalen uit uw eigen risico (totdat u uw eigen risico helemaal verbruikt hebt). Het kan ook zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. Uw zorgverzekeraar kan u vertellen of en hoeveel u zelf moet betalen.

Kijk voor meer informatie over de kosten van dit onderzoek bij tarieven.

Privacy

Uw en onze rechten en plichten staan in onze privacyregeling. Deze regeling is gebaseerd op de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)..

Meer informatie over onze privacyregeling vindt u bij privacy.

Andere vragen?

Hebt u vragen? U kunt deze altijd stellen aan de functielaborant die u begeleidt bij het onderzoek.

U kunt voor meer informatie over dit onderzoek contact opnemen met de functieafdeling via 088 – 23 70 130 of via e-mail. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur.