Soa-onderzoek

Uw zorgverlener (huisarts, specialist of verloskundige) wil door Certe laten onderzoeken of u een soa hebt opgelopen. U hebt bijvoorbeeld last van irritatie, jeuk, roodheid of pijn rond of in de geslachtsdelen of anus, ongewoon bloedverlies of afwijkende uitscheiding uit de vagina, penis of anus. Uw zorgverlener wil weten wat de oorzaken hiervan kunnen zijn en heeft de informatie uit het onderzoek nodig om u de beste behandeling te kunnen bieden.

Waar inleveren

U stemt samen met uw huisarts af waar u het materiaal inlevert. 

Gebruik alleen:

  • de verstrekte steriele materialen;
  • het verzendmedium.

Materiaal opsturen

Het staat nadrukkelijk aangegeven in uw instructie of u het materiaal mag opsturen. Op PostNL vindt u de regels over postverzending.

Het onderzoek

Afhankelijk van de symptomen en de sekstechnieken die zijn gebruikt bepaalt uw zorgverlener welk soa-onderzoek moet worden gedaan. Hiervoor moet er bij mannen vaak urine of een anus- of keeluitstrijk worden ingeleverd. Bij vrouwen wordt er vaak om een vagina-uitstrijk gevraagd. 

Bij elk onderzoek wordt een instructie verstrekt: 

 

Uitslag

De uitslag wordt naar de aanvrager van het onderzoek gestuurd. De aanvrager zal u informeren over wanneer de uitslag bekend is. 

Wordt er een soa geconstateerd? Waarschuw dan ook uw sekspartners, hoe vervelend dat ook kan zijn. Zo helpt u verdere verspreiding van soa ’s te voorkomen. Bovendien geeft u de ander de kans zich op tijd te laten testen en behandelen.

Kosten

Het verschilt per onderzoek of uw zorgverzekeraar de kosten aan u vergoedt, of dat u de kosten zelf moet betalen uit uw eigen risico (totdat u uw eigen risico helemaal verbruikt hebt). Het kan ook zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. Uw zorgverzekeraar kan u vertellen of en hoeveel u zelf moet betalen.

Kijk voor meer informatie over de kosten van dit onderzoek bij tarieven.

Privacy

Uw en onze rechten en plichten staan in onze privacyregeling. Deze regeling is gebaseerd op de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Meer informatie over onze privacyregeling vindt u bij privacy.

Andere vragen

Mocht u andere vragen hebben dan verzoeken wij u contact op te nemen met de aanvrager (uw huisarts).