Certe doneert apparatuur aan universiteit Beira, Mozambique

14 september, 2016


Door de samenvoeging van de laboratoria klinische chemie en medische microbiologie van Certe, was er apparatuur over die nog niet afgeschreven was en nog een tweede leven verdient. Het idee om deze apparatuur naar de universiteit van Beira in Mozambique te sturen die een eigen laboratorium wil beginnen, kwam van arts-microbioloog van Certe Alewijn Ott. In februari 2015 verzorgde hij daar drie weken onderwijs aan de medische faculteit van de Universidade Católica de Moçambique (UCM) in Beira.

Ott: “Ik was daar op uitnodiging van de Nederlandse stichting Doctors for Mozambique. Het belangrijkste doel van deze stichting is het verstrekken van studiebeurzen aan arme, maar zeer gemotiveerde studenten om de studie tot arts of verpleegkundige te kunnen volgen. Daarnaast levert de stichting bijdragen aan het onderwijs op deze universiteit.”

De microbiologie werkt zoals bij ons 40 jaar geleden

De universiteit wil graag een eigen laboratorium beginnen, in het begin vooral voor het Health Centre van de universiteit. De ambitie is om later ook diagnostiek voor een eigen ziekenhuis te doen. “De microbiologie werkt nu nog zoals bij ons 40 jaar geleden”, aldus Ott. ‘Bij het transport zitten onder andere centrifuges, flowkasten, een microscoop, stoelen, kasten, laboratoriumjassen, pipetten, laptops en swabs.

Doctors for Mozambique verzorgt een deel van het onderwijs aan de universiteit verspreid over drie periodes in het jaar waarin microbiologie, hygiëne en infectieziekten op het lesprogramma staan. Het streven is al deze periodes ook een arts-microbioloog uit Nederland over te hebben om te helpen bij het onderwijs. Daarvoor is er een pool van zeven artsen-microbioloog die als vrijwilliger bij toerbeurt overkomen.

Nederlandse bedrijven bundelen krachten

Naast Certe hebben ook het UMCG en een bedrijf in Brabant spullen gedoneerd. Vanuit Mozambique heeft het daar gevestigde Nederlandse havenbedrijf Cornelder aangeboden het transport te verzorgen. Ook de Groningse vestiging van UTS hielp belangeloos met de opslag van de goederen. Deze samenwerking is een mooi voorbeeld hoe door krachten te bundelen, de universiteit in Beira weer een flinke stap vooruit kan nemen.