Huisartsenlaboratorium: 60 jaar steun en toeverlaat

27 oktober, 2017


Alles is veranderd in het huisartsenlaboratorium. Maar in wezen is het lab wat het altijd was: steun en toeverlaat van huisartsen  en andere zorgverleners.

Op 1 november bestaat het lab, onderdeel van Certe, zestig jaar. Van de technologie van nu hadden de oprichters in 1957 nooit gehoord. Van de huidige expertise van de medewerkers konden ze toen alleen maar dromen. Maar het Huisartsenlaboratorium anno nu doet precies wat laboratoriumarts Alle Groen en apotheker Machiel Kunst destijds voor ogen hadden: screenen, testen, prikken en meten om huisartsen werk uit handen te nemen en bij te dragen aan het stellen van de juiste diagnose. Diagnostiek die artsen helpt om de juiste beslissingen te nemen voor hun patiënten om zo optimale zorg te bieden.

In de jaren vijftig keken (huis)artsen zelf nog veel in de microscoop. Zij voerden zelf testen uit op bloed, urine, weefsel of andere lichaamsstoffen, op zoek naar informatie die helpt om een juiste diagnose te kunnen stellen van wat hun patiënten mankeert. Dat is nu amper meer voor te stellen, nu doet het Huisartsenlaboratorium al dat werk voor hen. De nieuwste technieken staan garant voor snelheid en het beste resultaat. Er worden levens mee gered.

Anders dan toen doet Certe, waarvan het huisartsenlaboratorium onderdeel uitmaakt, tegenwoordig meer dan alleen bloed en urine onderzoeken op door de arts vermoede ziektes. Toen controleerde het lab vooral bloed op trombose. Nu is het dienstenaanbod uitgebreid met een astma/COPD-dienst, de Diabetesdienst en de CVR-dienst. Naast klinisch chemisch onderzoek (zoals het onderzoeken van bloed, beenmerg of urine) wordt door de fusie met het voormalige Laboratorium voor Infectieziekten ook medisch microbiologisch onderzoek gedaan (onderzoek naar onder andere bacteriën en virussen). Klinisch chemici, artsen-microbioloog en doseerartsen staan huisartsen en specialisten 24/7 indien nodig met raad en daad terzijde.

Zestig jaar geleden deed het lab met een paar medewerkers werk voor een groep huisartsen in en om de stad Groningen. Nu behoort bijna heel Noord-Nederland tot het werkgebied en heeft Certe ruim duizend mensen in dienst. Verspreid over 170 spreekuurlocaties voor bloedafname in de regio, het laboratorium in Groningen en decentrale laboratoria in noordelijke ziekenhuizen altijd dichtbij.

De schaal is anders, de tijden zijn veranderd. Maar het hart van het lab is wat het altijd geweest is: de onmisbare ketenpartner die diagnostiek doet voor de huisarts en andere zorgverleners met één doel: de best mogelijke zorg voor de patiënt.