Opname 16S-23S rDNA NGS in het diagnostisch pakket van Certe Medische Microbiologie

31 augustus, 2020


Certe zal per 1 september 2020 een unieke en waardevolle testmethode gaan aanbieden voor de kweek-onafhankelijke identificatie van bacteriën in complexe klinische materialen. Certe draagt daardoor bij aan betere behandeling van patiënten met complexe infecties.

Infecties detecteren

Infecties zijn niet altijd te voorkomen. Detectie en identificatie van bacteriën in patiëntmateriaal vindt van oudsher plaats door het materiaal “op kweek” te zetten. Dit kost echter tijd en niet altijd kan de bacterie gekweekt worden, doordat de patiënt bijvoorbeeld antibioticum gebruikt. Deels kan dit worden opgevangen door gebruik te maken van moleculaire technieken zoals real-time PCR. Nadeel hiervan is dat alleen die bacteriën worden gevonden waarnaar gezocht wordt.

Nieuwe methode 16S-23S rDNA next generation sequencing

Met de nieuw ontwikkelde methode 16S-23S rDNA next generation sequencing (NGS) kunnen bacteriën kweekonafhankelijk worden gedetecteerd en geïdentificeerd, waardoor deze methode kan bijdragen aan betere behandeling van patiënten met complexe infecties.

Samenwerking

Veel dank aan alle collega’s van de divisie Medische Microbiologie van Certe en afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie van het UMCG die in het samenwerkingsproject aan de ontwikkeling van 16S-23S rDNA NGS hebben bijgedragen.

Toekomst

NGS zal een steeds grotere rol gaan spelen binnen de moleculaire diagnostiek van infectieziekten voor het aantonen en controleren van uitbraken, de kweek-onafhankelijke identificatie van ziekteverwekkers in complexe klinische materialen en bij het bepalen van de juiste antibioticatherapie.

"De Coronacrisis laat zien, dat infectieziekten continu veranderen. Dit betekent dat de diagnostiek van infecties ook snel moet veranderen en innoveren. Onderzoek kan niet alleen in universitaire centra plaatsvinden, omdat de infecties overal voorkomen en snel veranderen. De samenwerking tussen universiteit en diagnostische laboratoria is daarom heel belangrijk. De laboratoria zoals Certe zien de behoefte van de patiënten in de regio en wij in het UMCG zien de behoefte van patiënten die topklinische zorg nodig hebben; daarnaast verrichten we onderzoek en onderwijs. Door samenwerking is het mogelijk om nieuwe testsystemen te ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften van de patiënten. De invoering van deze testmethode is een voorbeeld van deze samenwerking. Dit is goed voor de mensen in onze regio."

Prof. dr. Alex W. Friedrich, arts-microbioloog, hoogleraar en afdelingshoofd Medische Microbiologie en Infectiepreventie UMCG