Vragen over trombose en het coronavirus-vaccin van AstraZeneca

19 juli, 2021


Heeft u trombose gehad of gebruikt u bloedverdunners? We hebben informatie over deze onderwerpen voor u op een rij gezet.

Aanleiding voor de onderstaande informatie zijn de vele aan Certe Trombosedienst gestelde vragen over deze onderwerpen, nadat een zeer zeldzame vorm van trombose (gecombineerd met lage aantallen bloedplaatjes) na vaccinatie met AstraZeneca bekend werd. De oorzaak van deze zeldzame vorm van trombose is heel anders dan van ‘normale’ trombose. Het zou eigenlijk beter zijn om te spreken over een reactie van het immuunsysteem, waarbij trombose kan optreden door klontering van bloedplaatjes. 

In het volgende vindt u de antwoorden op de twee meest gestelde vragen en een advies voorafgaande aan vaccinatie

Ik heb trombose gehad, heb ik een extra hoog risico op een nieuwe trombose als ik het AstraZeneca vaccin krijg?

Nee, u hebt geen hogere kans op deze zeldzame bijwerking (trombose met lage bloedplaatjes aantallen). Verder zijn er geen meldingen van extra gevallen van 'gewone' trombose door de vaccinaties. U loopt daarom ook geen extra risico op een herhaling van trombose. Als u ook bloedverdunners gebruikt, bent u bovendien altijd extra beschermd tegen 'gewone' trombose.

Ik gebruik bloedverdunners onder controle van de trombosedienst. Heb ik dan een extra risico op trombose als ik het AstraZeneca vaccin krijg?

Nee, u hebt geen hogere kans op deze zeldzame bijwerking (trombose met lage bloedplaatjes aantallen). Ook bent u al beschermd tegen gewone vormen van trombose doordat u bloedverdunners gebruikt. Dit geldt ook voor bloedverdunners die niet via de trombosedienst gecontroleerd worden, zoals Pradaxa, Xarelto, Eliquis en Lixianaen

Weet u al wanneer u gevaccineerd wordt en gebruikt u bloedverdunners onder controle van de trombosedienst?

Geef de datum tijdig door aan de trombosedienst! Het is belangrijk, dat uw stollingsuitslag (INR) niet te hoog is op het moment, dat u gevaccineerd wordt. Extra controle van de INR kan nodig zijn.

Meer informatie?

Meer volledige en actuele informatie over bovenstaande kunt u vinden op de RIVM-website www.rivm.nl: 'vragen en antwoorden vaccinatie AstraZeneca'.

Alleen bij wijziging van de RIVM-richtlijn betreffende de drie bovengenoemde onderwerpen zal de bovenstaande informatie worden aangepast volgens deze richtlijn.