Nieuws/actueel

‘Bloedstollende’ oratie Karina Meijer

Hoogleraar Stollingsziekten en mede-initiatiefnemer van het Trombose expertisecentrum Karina Meijer heeft op 12 november haar oratie ‘Bloedstollend’ gehouden. De dag van de oratie was een goede gelegenheid voor een feest, vindt ze. “Ook voor ons vak, want we weten al heel veel.” De komende tien jaar wil ze al die kennis omzetten in behandelingen die voor elke individuele patiënt effectief en veilig zijn. De aanknopingspunten daarvoor zoekt ze in hun verhalen en die van hun behandelaars.

Lees verder op de website van UMCG KennisInZicht

Naamswijziging Fraxodi naar Fraxiparine Forte

De firma Aspen, die de nadroparine bevattende geneesmiddelen Fraxiparine en Fraxodi op de Nederlandse geneesmiddelenmarkt brengt, heeft de naam Fraxodi gewijzigd naar Fraxiparine Forte.

Om verwarring bij het voorschrijven te voorkomen is het verstandig naast de naam altijd de gewenste hoeveelheden (IE)  aan te geven.

Beschikbare sterktes Fraxodi met oude en nieuwe naam:

Oude naam

Nieuwe naam

Fraxodi 19000 IE/1.0 ml

Fraxiparine Forte 19000 IE/1.0 ml

Fraxodi 15200 IE/0.8 ml

Fraxiparine Forte 15200 IE/ml

Fraxodi 11500 IE  0.6 ml

Fraxiparine Forte 11400 IE/ml

Ter vergelijking sterktes Fraxiparine  vs  Fraxiparine Forte per ml:

Fraxiparine 9500 IE/1.0 ml , Fraxiparine Forte 19000/1.0 ml

Nascholing Antistollingsprotocol

In het UMCG wordt in maart/april grootschalig scholing aangeboden aan iedereen die te maken heeft met antistolling. De focus ligt op de belangrijkste punten uit het antistollingsprotocol, herkennen van risicovolle situaties, tromboseprofylaxe en perioperatief beleid. Zie de poster voor meer informatie.

Presentatie DOAC's toegevoegd

Wat zijn DOACs? Hoe werken ze? Welke soorten zijn er? Deze (en meer) vragen rond de bloedverdunner Directe Orale Anti Coagulantia vindt u in de presentatie.

Geslaagde werkconferentie Transmuraal Trombose Expertise Centrum

Behoefte aan een centrale regiefunctie antistolling met 24/7 bereikbaarheid, helderheid op het gebied van (transmurale) medicatieoverdracht en noodzaak van scholing op alle niveaus, dat zijn belangrijke speerpunten uit de eerste werkconferentie Transmuraal Trombose Expertise Centrum (TTEC).

Lees verder: Geslaagde werkconferentie Transmuraal Trombose Expertise Centrum (website Certe)