Richtlijnen en protocollen

Landelijke Transmurale Afspraak (LTA) Antistolling

‘De Landelijke Transmurale Afspraak (LTA) Antistolling is opgesteld om richting te geven aan de samenwerking tussen alle partijen in de antistollingsketen: de medisch specialist, huisarts, trombosedienst, openbaar apotheker, specialist ouderengeneeskunde, tandartsen en mondhygiënisten.

De LTA gaat uit van de bestaande richtlijnen, zoals de Nederlandse Antitrombotische Richtlijn. Medisch inhoudelijk zijn er dus geen veranderingen, maar wel waar het gaat om verwijzing, taakverdeling en afstemming. Daarnaast wordt ook verder ingevuld hoe de zorg er uit moet zien: de LTA is aan goudmijn van uitklaplijstjes, tabellen en interactieve tools.

Binnen het Transmuraal Trombose Expertise Centrum Noord-Nederland wordt de LTA gebruikt om de regionale ketenzorg verder vorm te geven.’

Samenwerkingsafspraken voor de behandeling met VKA tussen huisartsen en Certe Trombosedienst

Samenwerkingsafspraken voor de behandeling met VKA tussen huisartsen en Certe Trombosedienst zijn opgesteld volgens de Landelijke Standaard Keten Antistolling (LSKA). Deze zijn in april door de leden van de Huisartsenkring goedgekeurd en te vinden op de website van Certe.

Doseren

De FNT heeft in 2009 besloten een landelijke richtlijn voor het doseren van vitamine K-antagonisten (VKA's) op te stellen om meer uniformiteit in de antistollingsbehandeling te bewerkstelligen. Dit heeft geresulteerd in 'De kunst van het doseren', de state-of-the-art wat betreft de antistollingsbehandeling met VKA's in Nederland.

Bekijk de De kunst van het doseren